tiistai 1. maaliskuuta 2022

 Hei jäsenet ja asiasta kiinnostuneet!

Järjestämme Talvisodan päättymisen muistoksi tapahtuman 17.3.-22 klo 18:00.
Paikkana Isokatu 17. Keskustan Seurakuntatalo iso sali.
Asiantuntijaluento Olli Seppänen, sekä Elokuva esitys Pelkosenniemen taistelu joulukuussa 1939.

Paikalla omakustanteinen kahvitarjoilu "sotkun"munkilla.

Pelkosenniemen taistelu joulukuussa 1939 

Talvisota alkoi 30.11.1939. Sallan suunnalla pohjoisessa Neuvostoliiton puna-armeijan joukot ylittivät valtakunnanrajan vahvistetun divisioonan voimin. Hyökkääjän tarkoituksena oli edetä kahdessa viikossa Rovaniemelle ja sieltä edelleen Tornioon. Päämääränä oli katkaista Suomi ja tärkeä maayhteys Ruotsiin. Vähälukuiset suomalaiset joukot kävivät kiivaita viivytystaisteluita, mutta tulivoimaisen ja vahvuudeltaan ylivoimaisen hyökkääjän edessä jouduttiin vetäytymään. Aamuyöllä 9.12. puna-armeijan joukot tunkeutuivat silloiseen Sallan kirkonkylään. Sallassa hyökkääjän joukot jakautuivat kahteen osaan. Divisioona päävoimat jatkoivat Sallasta kohti Kemijärveä, vahvennettu vuoristojalkaväkirykmentti Savukosken kautta kohti Pelkosenniemeä. Tarkoituksena oli uudelleen yhdistyä Kemijärvellä. 

16.12. puna-armeijan vahvennettu vuoristojalkaväkirykmentti saapui Pelkosenniemen kirkonkylän pohjoispuolelle kohtaan, missä Kitisen joki yhtyy Kemijokeen. Alkoi Pelkosenniemen taistelu, joka käytiin 16.-18.12.1939. Epäonnistuminen olisi tarkoittanut muun muassa vihollisen pääsyä Kemijärven itäpuolella Joutsijärvellä taisteluissa olevien suomalaisjoukkojen selustaan ja pahimmillaan koko Lapin puolustuksen romahtamisen. 

Pelkosenniemellä koettiin yksi talvisodan ihmeistä. Taisteluun osallistuneet miehet sanoittivat sen Pelkosenniemen taistelun muistomerkkiin vuonna 1964 sanoilla ”Tässä auttoi Herra”. 

Pelkosenniemen taistelusta luennoi oululaissyntyinen Olli Seppänen, joka on palvellut Ilmavoimissa hävittäjälentäjänä ja ilmataisteluopettajana. Nykyisin hän palvelee Kansan Raamattuseuran koulutuspalveluissa kouluttajana. 

Tule kuuntelemaan luentoa talvisodan alkuvaiheista Sallan suunnalla ja Pelkosenniemen taistelusta, jonka merkitys on jäänyt liian vähälle huomiolle.